sobota 20. září 2014

Energetická hodnota a bonus

Energetická hodnota

Tato čísla bývají velmi často při snaze zhubnout přetěžována. My si dnes ukážeme, proč tomu tak je a kde se nachází alespoň částečná pravda.

Energetická hodnota se uvádí standardně ve dvou jednotkách, KJ (kilojoule) a Kcal (kilokalorie). Obě jednotky mají předponu kilo, jsou tedy tisícinásobkem své základní jednotky, a to proto, že samotné jednotky J a Cal jsou velmi titěrné. Vždyť joule je definována jako práce, kterou působí síla 1N po dráze 1m a kalorie je množství energie, které dokáže zvýšit teplotu 1g vody ze 14,5°C na 15,5°C. Aniž byste museli provádět fyzikální pokusy, je zřejmé, že joule je větší jednotkou než kalorie, a to zhruba 4x. Joule je tedy přesnější, proto se stala odvozenou jednotkou SI a dnes její používání zvítězilo na kalorií.

Každá potravina má svou energetickou hodnotu. V našem těle tyto potraviny působí jako uhlí. Potřebujeme si představit, že uhlí, jakožto hmotu, vhodíme do kotle, ono vytvoří to, co chceme, tedy teplo a naopak vytvoří odpadní látky, tedy dým, saze a popel. Stejné je to s potravinami. Když ty vhodíme do našeho kotle, trávením (hořením) vznikne energie a zbytek vyloučíme. Rozdíl mezi kotlem a našim tělem je však velmi podstatný. Zatímco uhlí v kotli si bude hořet jak chce a přebytky energie prakticky neexistují a pokud existují, tak unikají do prostoru, případně je můžeme skladovat, ale nikoliv dlouhodobě, v našem těle to funguje poněkud jinak. Náš organismus přebytky energie úzkostlivě uchovává ve formě tuků. Tento proces je velmi složitý a jeho podstata je pro náš účel nedůležitá, důležité je, že nevyužitá energie se uloží v tukové tkáni.

Bazální metabolismus

Spojení, které jste nepochybně slyšeli a pokud jste se pokoušeli zhubnout, tak jste pravděpodobně zkoušeli využívat jeho potenciálu. Jedná se o množství energie potřebné k udržení takzvané homeostázy, jednoduše k tomu, aby vnitřek našeho těla mohl fungovat. Většina této energie je využita ke tvorbě tepla (uhlí), zbytek k udržení základních životních funkci. Bazální metabolismus je velmi individuální a jeho hodnoty se nedají příliš paušalizovat (80kg člověk spálí tolik a tolik kalorií). Právě individuální hodnoty jsou jednou z příčin obezity v populaci. Určitě znáte lidi, kteří jedí jak protržení a nepřiberou ani deko a také znáte lidi, kteří si dají zákusek a hned přiberou. Pokud se budeme držet naší analogie z kotlem, tak druhý případ je, když necháte v kotli otevřená dvířka a všechno teplo jde ven (do tuku). Tedy lidé s pomalým metabolismem jsou v podstatě špatně zavřenými kotli.
A co je tedy samotná hodnota bazálního metabolismu? Je to něco, do čeho se prakticky nikdy nedostanete, aniž byste o tom věděli. Bazální metabolismus je totiž stav absolutního klidu, bez jakékoliv svalové či mozkové práce, a ve vašem běžném životě (při vědomí), nějakou práci děláte pořád. K číslu, které vám nějaký program vyhodil jako váš metabolismus, musíte tedy připočíst alespoň pár stovek KJ, které spálíte navíc, i kdyby jste v podstatě nic nedělali. Ale pozor, neznamená to, že pokud budete ležet u televize, bazální metabolismus odvede všechnu práci za vás. Ale na toto přijde čas o trochu později. Nejdůležitější fakt tedy je, že pokud bude váš energetický příjem menší než výdej budete hubnout, a tom, co budete hubnout jsme se bavili zde.

Bonusy

Zde nebude univerzální návod na zhubnutí, který by popřel vše předchozí, ale mé vlastní postřehy a poznatky ve dvou kategoriích, a to ničitelé a laviny.

Tyto zvláštně nazvané kategorie jsou velmi úzce provázány a nad jejich existencí je potřeba se alespoň zamyslet a pouvažovat, zdali něco nesedí na mě.

Ničitelé jsou takové věci a lidé, kteří vás neustále, ať už vědomě či nikoliv snaží odvést od vašeho cíle. Zato laviny jsou situace a věci, které samy o sobě nemusí být špatné (ve skutečnosti jsou), ale nabalují na sebe další věci, které jsou katastrofální.

První a hodně kontroverzní věcí v těchto kategoriích jsou přátelé (ničitel) a alkohol (laviny). Mám tedy namysli přátele, se kterými jste vymetali večírky, nikoliv ty pravé, dlouhodobé přátele. Alkopřátele se vám budou neustále snažit narušit vaše snažení tím, že se vás pokusí nabalit do alkoholové laviny. A alkohol je v případě hubnutí velmi zajímavá věc. 
Kolik alkoholiků, které jste viděli jsou tlustí? Všichni? Teď nemám namysli pivní tatíky, ale skutečné alkoholiky v léčebnách. Pravděpodobně žádní. Je to způsobeno tím právě efektem laviny. Alkoholika nezajímá jídlo, ale pouze chlast. Proto bývá vyhublý až na kost. Toto je extrém číslo jedna. Extrém číslo dvě jsou pivní fotříci, z ladně vykukujícím pupkem. Tito bývají naopak extrémně obézní, protože si rádi dají ke svému pivečku ovárek, vepřo-knedlo, guláš, a to ne v malých porcích. V obou případech na sebe alkohol nabaluje, tak jako lavina, další problémy, které můžou být velmi podstatnými. Ale jak je na tom alkohol bez lavinového efektu?
Zas tak hrozně ne. Má sice obrovskou energetickou hodnotu a nulový obsah živin, ale přesto na tom není tak špatně. Mám ale namysli občasný mejdan, ne každodenní nalejvání se. Je důležité si uvědomit jednu věc, a to, že tělo na zpracování alkoholu, vynaloží velké, ne-li obrovské množství energie. Je to pro něj neuvěřitelná zátěž, protože se musí vyrovnat s jistou formou otravy. Výhodou je, že se s touto formou otravy vyrovná (většinou). Pokud ho budete konzumovat a přitom se hýbat (pařit), tak následky budou ještě menší. Například já jsem na sobě učinil pokus, kdy jsem se zvážil před prohýřenou nocí a po prohýřené noci, výsledek byl o téměř dvě kila nižší. 
Ale teď přijde ALE. A ne jedno, ale několik. Alkohol zcela zastaví vstřebávání bílkovin. Pokud jste tedy cvičili, potom si dali protein, vydatné masové jídlo, tvaroh a pak se zlili jak dogy, anulovali jste veškerou svou snahu. Jak už jsem zmínil, vstřebávání alkoholu je pro tělo tak náročné, že se zcela vykašle na nějaké bílkoviny a udělá vše proto, aby se vypořádal s jedy ve svém těle. Další věc je právě lavinový efekt. Přepadne vás hlad, dáte hambáč, kebab, klobásu, hranolky. Alkohol udělá to, že vám bude jedno, co do sebe nacpete. Pokud se akce vydaří, budete chtít jít příští víkend zase. Myslíte si, že přijdete o přátele, když s nimi nepůjdete do klubu a tak dále. V neposlední řadě je tady kocovina. Plánujete, že dneska zajdete na jedno a zítra při neděli si ráno půjdete zaběhat, uděláte si skvělou vydatnou snídani i oběd, večer si zajdete do fitka a zakončíte to zdravou večeří? Nenechte se zmást. Přijdete ve čtyři ráno, vstanete na oběd, což bude při neděli svíčková s knedlíkem, celé odpoledne pročumíte na filmy, přičemž do sebe budete lít kolu a žrát sladkosti a večeři odbudete houskou ze salámem, protože se vám nic nebude chtít dělat. Toto je bohužel realita. 
Jedna rada zní: alkohol se neslučuje se z hubnutím, pokud se mu nemůžete vyhnout, uvědomte si, že bohužel dva dny vašeho snažení přijdou vniveč.

Je mnoho dalších ničitelů a lavin, já jsem zmínil pouze ten nejznámější a nejnebezpečnější, ale velmi rozšířený je také počítač (ničitel) a sedavý způsob života (lavina), a jak se tomuto vyhnout se podíváme příště, podíváme se tedy konečně na pohyb!

Žádné komentáře:

Okomentovat