pátek 5. září 2014

What the fuck is that???

What the fuck is that???


Naprosto chápu, že minulý článek byl naprosto vágní a informačně nulový, v dnešním článku budu o trochu konkrétnější, ale jen o trochu.
                
                V mém prvním příspěvku jsem se zmiňoval o tom, že jsem zhubl 23 kilogramů. Určitě vás napadlo, kolik dřiny a odříkání stojí za odložením čtvrt metráku tělesné hmotnosti. Možná vás překvapí, že za tím stojí všechno jen ne dřina a odříkání, ale opravdová zábava a jak si udělat z hubnutí zábavu, o tom bude dnešní první skutečný příspěvek.
                Tedy, prvním krokem je facka, ať už skutečná či jenom pomyslná. Jakou jsem dostal já facku, se dočtete v předchozím příspěvku, důležité je, aby byla facka dostatečná na to, aby obrátila váš svět priorit naruby. Pokud si stoupnete na váhu, která ukáže 63kg a vy si řeknete, že dostat se na 60 by bylo super, je to spíš pohlazení než facka, ale pokud si z vás budou dělat na koupališti legraci kvůli vašemu permanentnímu plovacímu kruhu, pokud musíte pětkrát odpočívat při výstupu do prvního patra, zatímco vás předběhla 80letá sousedka nebo pokud se prostě z vašeho těla stane hrouda bez obrysů, může to být ta správná facka.
                Facku bych raději redefinoval jako bod nula, bod jedna přijde teď.

1.       Překopání priorit

Pivo s kámoši nebo hubnutí? Svíčková od maminky nebo hubnutí? Den u televize nebo hubnutí? S přítelkyní na zmrzlinu nebo hubnutí? Uštěpačné poznámky okolí nebo hubnutí? Pokud chcete zhubnout, musíte všude zvolit druhou možnost. Ve světě ubírání čísel na váze neexistuje nic jiného než ubírání čísel na váze. Na svůj cíl musíte myslet 24/7. A neexistuje bohužel žádná výjimka. Jedno jediné zaváhání na sebe může navázat celý řetězec zaváhání a řetězec zaváhání znamená konec vašich snažení.

2.       Cíl


Bez cíle to nejde. Nemůžete si říct, zhubnu, ale zhubnu tolik a tolik. S otázkou cíle souvisí další velmi důležitá věc, a to sice jak zhubnu. Můžu si vybrat mezi dvěma způsoby, a to způsob snižování čísel a způsob snižování váhy. Co tyto způsoby znamenají, vysvětlím později, když se budu věnovat konkrétní metodice.

3.       Informování okolí


Vysekané tělo si nenechávejte jako vánoční dárek pro své partnery. Stejně ji bude divné, proč nechcete vepřo-knedlo-zelo, když předtím jste ho sežrali celé vědro. Prostě jim to řekněte, a buď vám bude servírováno to, co vaše hrdlo ráčí, nebo si budete vyvařovat sami. Stejně jako váš osobní kuchař, tedy partner nebo rodiče, by měli být informováni i vaši přátelé, že tradiční páteční šestipívo oželíte. Lidé stravující se v zaměstnání, nebudou mít žádný problém, neboť nabídka bývá široká a šance že na jedničku bude svíčková a na dvojku vepřo-knedlo je mizivá, a i kdyby, vždy se můžete zásobit z domova. Důležité je si pořád říkat, že to co děláte vy, je lepší než to, co dělají oni. Že je lepší si jít večer zaběhat než zazvedat půllitry, i když se z pravidla nedovíte nejnovější drby, poté bude rádi, že se nejnovější drby vyprávějí o vás a o vašem těle Herkula.

4.       Strava


Máme za sebou ty nepříjemné části a teď přichází ta slibovaná zábava. Strava musí být první věcí, kterou změníte. Možná nevidíte, kde se nachází ta zábava, když se máte vzdát svého milovaného ovarového kolena a čokolády. Tu zábavu si v tom musíte najít. Po vyškrtnutí několika oblíbených kalorických bomb se vydáte na cestu do zábavního parku plného nových potravin, kterým jste se předtím vyhýbali, objevíte nové chutě, nové způsoby úpravy a hlavně se začnete zajímat o to, co se v potravinách skutečně nachází.

5.       Vědecký přístup


Po vašem rozhodnutí ze stravy přestává být hmota k naplnění vašeho žaludku, ale stává se z ní souhrn funkčních součástí a vaším novým úkolem je tyto součásti rozpoznat a využít. Proto by se vaše touha po znalostech měla ukájet v oblasti biochemie a výživy. Krokem jedna je, že pro vás obyčejné jablko přestane být jablkem, ale souhrnem cukru, vody, vitaminů a vlákniny. Krokem dvě je, že víte k čemu, co slouží. Krokem tři je, že jablko se stane souhrnem fruktózy, vody, těch konkrétních vitamínu, nerozpustné vlákniny, mnoha dalších látek a v neposlední řadě určitého množství energie a vy víte, jestli je právě tento souhrn pro vás vhodný nebo nikoliv.
               Nejužitečnějším nástrojem, který vám ušetří mnoho času a námahy, jsou kalorické tabulky. Nástroj, který se stane tím opravdovým ztělesněním zábavy a hrou svého těla a mysli proti číslům.

6.       Pohyb


Čekali jste to, a taky to přišlo. Ale jaký? Jakýkoliv! Víc vám k tomu teď neřeknu, o tom až někdy jindy. I u pohybu existuje zlepšovák jako u stravy, a to různé GPS trackery, které monitorují vaší aktivitu, a které z hubnutí udělají opět hru mezi vlastním tělem a čísly.

To je vše. Ano, opravdu. Pokud těchto šest kroků vydržíte opakovat tak dlouho, jak potřebujete, poznáte, že hubnutí je opravdu zábava. Ale není všechno zlato, co se třpytí a na to, co se netřpytí, se podíváme přístě.

PS. Zde můžete vidět, k čemu vede dodržování těchto kroků…




Žádné komentáře:

Okomentovat