sobota 6. září 2014

"Hubnutí" a hubnutí!

Snižování čísel a snižování váhy

Tyto dva termíny jsem vymyslel a použil v minulém článku. Bylo by nabíledni vysvětlit oč se jedná.
A hlavním rozlišovacím znamením bude metr a váha

Snižování čísel

       Klasický a nejrozšířenější způsob hubnutí. Oblíbený zejména ženami. Ve skutečnosti se nejedná o nic jednoduššího než odečítání kilogramů od výchozí cifry. Základem a vlastně i problémem je, že je úplně jedno z čeho se ty kilogramy budou skládat. Důležitá jsou čísla a nikoliv to, o co tělo přišlo. Tento způsob je ve své nahé podstatě absolutně jednoduchý, kvůli své jednoduchosti velmi rozšířený, a protože je rozšířený a lidé nemají rádi příliš jednoduché věci, tak si ho udělali složitým. Vymysleli až neuvěřitelné množství neuvěřitelných diet, které ve své podstatě mají za úkol právě jediné - snižovat čísla. Přitom ta nejelementárnější podstata snižování čísel je prostá jak lesní studánka - nežrat! Ano, pokud vám nejde o nic jiného než aby vám váha ukázala o pět kilo méně, tak nežerte. Je jasné, že zdravotní následky můžou být fatální, ale ona samotná metoda snižování čísel nemá se zdravím mnoho společného. Můžete taky zkusit jednu z milionu diet publikovaných v ženských magazínech, které rozhodně nepíšou fundované autorky, a u kterých se jedná v podstatě o to stejné, a to o zanedbání základních živin. 
     Snižování čísel je jen o tom, přivést tělo do nedostatku, aby začalo využívat své pečlivě nastřádané zásoby, a protože všechny tyto diety mají společného jmenovatele - fatální nedostatek bílkovin, tak tento nedostatek způsobí to, že tělo dokonale zničí všechnu svalovinu a to co z něj zbude, bude pouhá kostra obalená tukem nepěkného, povislého tvaru. Ptáte se proč tělo nevyužije zásoby tuku, když ten přece taky funguje jako záložní zdroj energie? Jednoduché, Tento typ diet totiž operuje s fatálním nadbytkem cukru, zejména těmi nejjednoduššími v podobě ovoce, tedy fruktózy. Tělo je geniální mechanismus, který ví, že tuk má téměř dvojnásobnou energetickou hodnotu než protein, takže udělá všechno proto, aby nevyužitý cukr uložil do tuku a využíval méně vydatný energetický zdroj, vaše svaly. Pro výslednou postavu se vžil výstižný anglický termín - skinny-fat.
Postava typu skinny-fat. Svalová hmota je silně redukována, zatímco tělo si zachovává nefunkční podkožní tuk

 Snižování váhy

       Tady začíná pravé hubnutí. Tato metoda má opět více podob a je rozšířena mezi lidmi, kteří znají své tělo a vědí, co od něho chtějí. Tento způsob můžeme pozorovat například u kulturistů, u kterých jsou rozšířené takzvané "sacharidové vlny". Jedná se o cyklické snižování a zvyšování sacharidů v kombinaci s vysokým příjmem bílkovin. Dalšími podobami jsou různé druhy "keto-diet", které udržují hladinu sacharidů trvale na nízké úrovni. Všechny tyto metody mají opět společného jmenovatele, opět jednoduchého jak studánka v lesích - snížit tuk, zachovat svaly. Způsob, jak tohoto dosáhnout, je zabezpečit dostatečný přísun bílkovin, zejména esenciálních aminokyselin, které zajistí, že tělo nebude využívat svaly jako zdroj energie a naopak snížit příjem sacharidů a tuků tak, aby je tělo nemohlo konzervovat ve formě podkožního tuku. Výsledky jsou jednoznačné - postava získává své obrysy, v kombinaci s účinnou pohybovou aktivitou naopak nabírá na svalové hmotě a hubnutí je celkové zdraví prospěšnější. 
     Celkově se ale moje metoda snižování váhy zásadně liší od dvou metod výše jmenovaných. Liší se zejména dobou aplikace. Zatímco metody výše jmenované nepředpokládají dlouhou dobu aplikace, zpravidla déle než jeden měsíc, moje metoda snižování váhy může být aplikována neomezeně dlouhou dobu. Toto je možné díky určitému příjmu sacharidů, hlavně těch komplexních. Musíme vycházet z faktu, že pouze lidský mozek spotřebuje za den okolo 150g čisté glukózy, tedy nejjednoduššího cukru, známého též jako hroznový cukr. Tento cukr získává přímo z potravy rozkladem složitějších cukrů nebo ze zásobního glykogenu, komplexního sacharidu, který je pro potřeby mozku uložen v játrech. Když připočteme další orgány a uvědomíme si, že glukóza je jediným zdrojem energie pro mozek, vyplývá z toho ,že pro dlouhodobou aplikaci metody snižování váhy je nutné, aby tělo dostávalo alespoň nejnutnější příjem sacharidů, neboť hlavně mozek bude tou největší překážkou při delší aplikaci striktně nízkosacharidových diet. Abych to stručně shrnul - vysoké množství bílkovin, relativně nízké množství komplexních sacharidů a nízké množství tuků. Výsledek? Postava jak ze žurnálu, bez hladovění, bez podkožního tuku, bez ztráty většího množství svalové hmoty a se zachováním příjmu všech důležitých živin.
Všimněte si zejména svalstva paží, které netíhnou k přílišnému usazování tuku, jejich objem se prakticky nezměnil, zatímco břišní tuk zmizel maximálně

Který způsob je pro tělo vhodnější je celkem zřejmé, nutno je však podotknout, že i metoda snižování čísel má své pozitiva, to největší je psychologický efekt. Ve společnosti pořád přetrvává názor, že hubnutí se rovná právě snižování čísel a odečtení pěti kilogramů může být pro leckterou ženu správným elementem zvyšujícím sebevědomí, který způsobí, že se začne více zajímat o své tělo a hubnutí a zdravý životní styl se stane zábavou a zábava se rovná metoda snižování váhy nikoliv snižování čísel.

Co přesně požaduje metoda snižování váhy vám prozradím v příštím článku.

Žádné komentáře:

Okomentovat