sobota 20. září 2014

Let´s move!

Možná jste nabyli dojmu, že protěžuji stravu na úkor pohybu. Chyba lávky. Pohyb hraje ještě větší  nebo minimálně stejně velkou roli. Plně ho doceníte během počítání čísel toho, co jste snědli a pohyb se stane vítaným mínusem, ale toto je jen ta nejmenší výhoda. A ta největší?

CompleXFit

Prapodivný název blogu v sobě skrývá celou prostou podstatu. Tedy snahu o to být komplexně fit. Mnoho cvičebních programů zřetelně nadržuje jednomu druhu pohybu, snaží se o estetičnost nebo sílu, vytrvalost atd. Některé programy se zaobalily do vcelku vágního termínu "funkčnost", který je sám o sobě nic neříkající a ve skutečnosti opět jednostranný. 
Já se snažím své cvičení do stádia antického ideálu dokonalosti. Tedy, všestranný rozvoj vytrvalosti, síly, estetičnosti, ale i harmonie ducha a těla spojenou s neustálým vzděláváním a osobním rozvojem. O co se přesně jedná, na to přijdete časem a zjistíte jak vám cvičení vyhovuje. Prvně ale musíme nějak začít.

Začínáme

Krokem jedna je uvědomit si, jaký jsem vlastně sportovec. Jak často se hýbu a jak se hýbu. Pokud jste za poslední rok byli jednou s přáteli na horách a celý další rok o tom vyprávíte nebo pokud si jednou za měsíc zajdete na tenis, načež to spláchnete několika kousky, protože jste přece sportovali, takže si to zasloužíte, tak vás rychle vyvedu z omylu - nejste sportovec a nesportujete. Od teď se sport musí stát vaším denním chlebem, vaší drogou, a to až do takového stádia, že pokud se jeden den z nějakého důvodu nehýbete, tak máte výčitky svědomí a "absťák". Taková je realita a vaším prvním krokem, vlastně druhým krokem poté, co jste přišli na to, že se vůbec nehýbete, bude analýza sebe sama a ta už konečně bude obsahovat pohyb.

Sebeanalýza

Pro tento krok jsem si dovolil vymyslet metodu, kterou jsem pojmenoval desítková soustava. Princip je velmi prostý - jedná se cviky, které se provádějí v násobcích deseti. A jaké cviky to jsou? Ty absolutně nejzákladnější, ty které každý zná, které jsou neskutečně komplexní, ale přesto je chce hned každý přeskočit a lehnout si pod činku. Jsou to tedy klik, shyb a dřep. Nic nového pod sluncem, protože ono se taky nic nového vymyslet nedá. Cílem desítkové soustavy bude zanalyzovat sílu hlavních svalových skupin. Klik a shyb bude prováděn ve dvou variacích tak, abyste zjistili, která svalová partie "hraje druhé housle". Ale teď k těm násobkům deseti.

Začneme tím teoreticky nejtěžším cvikem - shybem širokým úchopem nadhmatem - a začneme 1x10. Neuděláte? To je naprosto v pořádku, měli byste udělat alespoň jeden. Neuděláte? Nevadí, brzy uděláte. Teď si ale zapište, kolik opakování jste zvládli, pokud žádné napište nulu.

K dalšímu cviku budete opět potřebovat hrazdu, budete dělat shyby podhmatem. Tento cvik je teoreticky jednodušší a mnoho lidí zvládne alespoň několik málo opakování. Vašim cílem bude opět 10 opakování. S technikou si prozatím nelámejte příliš hlavu, je to pouhý test, a pokud nejdete do narovnaných paží, prozatím se nic neděje, prozatím. Pokud ani v jedné variaci shybu nezvládnete udělat ani jedno opakování nemusí to být nezbytně malou silou, ale může to být velkou vahou, ale ta půjde za chvíli dolů a vaše shyby nahoru.

Následující cvik je opět notoricky známý - klik se širokým postavením rukou - schválně uvádím se širokým postavením rukou, protože ruce by měly být asi o šířku jedné dlaně šíře, než je šířka ramen. Snažte se udělat 20 opakování. Pokud nezvládnete, postup je stejný, výsledek zapište a buďte v klidu.

Klik s úzkým postavením rukou - další cvik, u nějž budou dlaně na šíři ramen nebo ještě trochu blíž k sobě. Opět dvacet opakování a výsledek opět zapište. Kliky z užším postavením rukou bývají náročnější než ty široké, proto počítejte s tím, že jich uděláte méně, zato ale vyzkoušíte sílu svých tricepsů.

Posledním cvikem je zase klasika - dřep - normální, obyčejný, klasický. Nohy na šířku ramen, špičky směřují přímo dopředu, popřípadě jsou mírně vytočeny vpřed. Ruce si složte na hrudi, záda rovná pohled vpřed, paty na stále na zemi. Počet opakování nebude třicet, jak by se nabízelo, ale rovnou 50. Dřep bez zátěže totiž není tak náročný cvik, provádíte ho dennodenně. 

Takže teď jste si udělali testy a očekáváte nějakou složitou tabulku s procenty, která vám přesně řekne jak na tom jste - nikoliv. Rozřešení je velmi prosté - pokud jste pod polovinou předepsaných opakování (<5 u shybů...), tak to není tak dobré, pokud jste nad polovinou není to tak špatné. Tento test má pouze sloužit pro vás, jako měřítko, zdali dosáhnete těchto cílů, které můžou být pro začátečníka hrozivé, ale uvidíte jak brzy jich dosáhnete a překonáte je.

S testováním ale není konec. Dalším bodem bude vytrvalost, a to běh na 1500 metrů. Základním měřítkem pro vás je - uběhnu/neuběhnu. Pokud uběhnete, tak by vás mohlo zajímat, že čas, kterého by měl dosáhnout žák deváté třídy je pod 5 minut 55 sekund u mužů na jedničku a že já jsem běžel za 6:48 v šesté třídě a byl jsem nejrychlejší.

Ale ještě není konec. Dynamiku nám otestuje skok daleký z místa. Technika je jasná - odraz z obou nohou a hlavně si dejte pozor, ať neskáčete do kopce. Velmi kvalitní výkon je cokoliv okolo dvou metrů.

A to je vše. Testování máme za sebou. Příště si ukážeme jak na první tréninkové krůčky.


Žádné komentáře:

Okomentovat