pondělí 15. září 2014

SuperPotravina

O co jde?

Jde o velmi jednoduchou věc. Soubor potravin, které mají naprosto unikátní energetickou hodnotu, tedy, že jsou natolik komplexní, že dokážou zastat několik průměrných potravin najednou nebo, že obsahují velké množství stěžejní živiny, a tedy dokážou nahradit několik porcí běžných potravin.

Základním principem superpotravin je sestavit jídelníček tak, aby obsahovaly co nejvíce superpotravin, ale nikoli na úkor pestrosti nebo přebytku jedné živiny.

Superpotraviny jsou však subjektivní záležitostí a každý si může najít tu svou pravou, je ale důležité opět rozložit jídlo na součásti a zjistit, zdali může být daná potravina super.

Mojí favorité

Neberte ohled na pořadí je čistě náhodné.

Tvaroh
Nízkotučný neochucený. Unikátní zdroj bílkovin, velmi kvalitních bílkovin. Pro někoho možná těžce stravitelný, ale na druhou stranu dlouho sytící. Typický příklad potraviny s jednou nadprůměrnou výživovou hodnotou. Vždyť 100g tvarohu obsahuje jen asi 3g sacharidů a téměř žádný tuk. Tvaroh je prostě základem superpotravin a bez něj to nejde. Možnosti jeho úpravy jsou takřka nevyčerpatelné, zejména kvůli tomu, že skvěle přebírá chutě ostatních potravin.

Ryby
V české kotlině konzumace ryb nedosahuje takového rozmachu jako v přímořských státech a je hojně nahrazována vydatnou konzumací masa, a to ne vždy toho nejlepšího. A to rozhodně není dobře. Rybí tuk je totiž nenahraditelný ochránce vaší oběhové soustavy. Důvod proč jsou ryby mezi superpotravinami není jenom jejich tuk, ale zejména obsah bílkovin. Ten je velmi podobný jako v jiných druzích mas, avšak ostatní živiny jasně některá masa poráží. Dalším důvodem je to, že ryba není jenom ryba, tedy rybí filé, jak ho znáte ze školy, tedy v podstatě produkt nejasného původu (takzvaný "rybí puk"), ale ryb jsou stovky ne-li tisíce a pokud ochutnáte alespoň deset čerstvých ryb, tak vám garantuji, že si je zamilujete.

Luštěniny
Opět poněkud opomínaná věc. Jednak kvůli nechvalně proslulému nadýmání a jednak kvůli neschopnosti mnoha z nás uvařit je chutně. Luštěniny jsou zde díky své komplexnosti. Mají nejvyšší obsah bílkovin, ze všech rostlin (společně s konopím, lnem a dalšími semeny), obsahují komplexní sacharidy, a až na několik výjimek minimum tuku. Proto je doporučuji hlavně jako přílohu, ale v nouzi můžou nahradit i hlavní chod. Pozitivum je, že mezi luštěniny patří i arašídy, které mají právě vysoký obsah tuky, ale i bílkovin. 
Samostatnou kapitolou je sója. Ta má bezkonkurenčně nejvyšší obsah bílkovin, bohužel velmi neplnohodnotných a navíc, podle některých studií, může snižovat hladinu testosteronu, tedy jak libida, tak i hlavního hormonu tvorby svalové hmoty. Sója má své nezpochybnitelné místo v jídelníčku vegetariánů, pro které bývají výrobky ze sóji často základem stravování. Je relativně ekonomicky výhodná, neboť 100g sóji zasytí, 100g masa nikoliv, a to je cena téměř totožná nebo nižší ve prospěch sóji. Její konzumace je tady na každém z nás, já ji do jídelníčku zařazuji celkem pravidelně a pokles libida nepozoruji.

Zelenina
Snad nepotřebuje komentář, její vlastnosti nespočívají v tom, že má extrémní obsah některých živin, ale v tom, že dělá jídlo kompletní, plní žaludek čistí střeva, hydratuje. Prostě, alespoň k obědu a večeři je více něž vhodná.

Voda
Je mezi superpotravinami, protože neobsahuje nic. A ani nic obsahovat nemůže a nesmí. Mám totiž namysli pouze čistou vodu. Nic jiného byste neměli během redukce do sebe nalít. Žádné koly, žádné džusy, prostě nic jiného než čistou neochucenou vodu. Tečka.



Určitě vás napadá, že existuje mnoho dalších potravin, které by se daly označit za super. Namátkou ovesné vločky, celozrné výrobky, libové maso, mořské řasy, podmáslí a já nevím co ještě. Toto je však pouhý výčet potravin, které by měly být zařazeny do jídelničku mnohokrát a natrvalo. To, že dokáží zázraky, poznáte, až je naplno začnete využívat a zázraky, to ony umí.

Co je pro vás superpotravina a jak vůbec takovou potravinu chápete?

Žádné komentáře:

Okomentovat