sobota 6. září 2014

Nudááá!!

Tipy a triky, tripy a tiky

Slabinou většiny redukčních jídelníčků bývá jejich jednostrannost. To, co dělá jídelníček zajímavým je fantazie a v té se jak známo meze nekladou (ale všeho s mírou!). Pojďme se tedy podívat, jak udělat redukční jídelníček cool a sexy.

Koření a dochucovadla

Neochota používat tyto malé zázraky mi vždy zvedala vlasy na hlavě. Vůbec nechápu proč, ale pokud se podíváte na nějaký kulturistický jídelniček, uvidíte toto: kuře a rýže, kuře a těstoviny, kuře a rýže, kuře a brokolice, krůta a rýže, krůta a těstoviny, bílky, vločky, bílky, protein, protein, protein atd. Tohle je koncentrovaná nuda... Přitom i jídelníček složený pouze z kuřecího a z rýže by se dal udělat o hodně zajímavější. Například: kuře na kari a basmati rýže, kuřecí čína (bez škrobu) a jasmínová rýže, kuřecí na bylinkách a rajčatová rýže, krůtí steak na houbách a zeleninová rýže atd. atd. To jsou jenom první věci, které mě napadly. Koření je bezpočet druhů a mnoho ani sám neznám a jejich využití je bezmezné. Maso se může naložit nebo jenom okořenit, stejně tak příloha. Objevujte nové chutě, sice chápu, že skořice na kuřeti asi nebude to pravé ořechové, ale co víte, možná za pár let pofrčí kuře na skořici, když už může být kuře s broskví (fuj!)

Další věc jsou dochucovací prostředky, tedy všemožné omáčky ať už kupované nebo homemade. Pokud se podíváte na složení, často uvidíte šílené hodnoty, které možná mnoho lidí odradí (zpravidla hodně cukru), ale je důležité si uvědomit, že tyto hodnoty jsou na 100g a kdo z nás si dává k masu 100g omáčky? Výhodou jsou koncentrovanější a chuťově výraznější dochucovadla, mám na mysli zejména chilli omáčky. Ty i v malém množství dovedou pozvednout nudné jídlo na novou úrověň a to ani nemluvím o domácích zeleninových omáčkách, o kterých víte přesně co obsahují a obejdou se bez konzervantů a všech chemických blbostí.

Tedy, nebojte se koření, kečupu, sójovky, hořčice, grilovacích omáček a dalších vynálezů! Při střídmém užívání dovedou udělat z nudného jídla skvělé jídlo. Pátrejte po nových receptech na webu, ale i po těch starých v kuchařkách. Nebo prostě experimentujte, doma vás za to nikdo kamenovat nebude.

Přílohy

Další zanedbávanou oblastí jsou nepochybně přílohy. Jakoby neexistovalo nic jiného než rýže. Přitom rýže je stejně vágní termín jako například sýr nebo maso. Kulturních forem rýže jsou až desetitisíce, těch základních druhů asi dvacet, přitom s rýží to není jako s těstovinou, neliší se pouze tvarem, ale liší se chutí, vůní, rozdílnou úpravou a obsahem živin, různým využitím. Rýže se může dusit na mnoho způsobů, vařit na mnoho způsobů,kořenit, dochucovat a já nevím co ještě.

Pokud chcete své obzory v oblasti příloh rozšířit za hranice rýže, doporučoval bych návštěvu obchodu se zdravou výživou nebo alespoň pořádně velkého hypermarketu. Nabídka je nepřeberná a prvně nebudete umět ani některé názvy přečíst, natož pak vědět co s nimi. Budete v úžasu kolik odrůd všeho existuje a všechno chutná jinak a má jiné vlastnosti, kolik variací od vámi již známých potravin existuje (proteinové těstoviny s obsahem 25% bílkovin například) a jak jsou některé potraviny nutričně bohaté, například taková cizrna obsahuje víc bílkovin než kuře (ok, neplnohodnotných, ale na přílohu dobrý).

Nevařte příliš do zásoby

Máte v plánu, že si uvaříte kilo rýže a pět kuřecích steaků? Nedělejte to. Už třetí porce vám poleze krkem a více než 4 dny jídlo stejně nevydrží poživatelné. Udělejte si z vaření koníček a nikoliv nepříjemnou povinnost. Na vaření se těšte, hledejte nové recepty a dopřejte svým chuťovým buňkám ráj. Může se vám zdát, že vaření do zásoby je ekonomicky výhodnější, ale zdání klame, nikde není napsáno, že pokud koupíte kilo kuřete v akci, že ho musíte taky hned uvařit, hoďte ho prostě na mrazák nebo nekupujte kilo. Množství supermarketů je velké a je téměř jistá šance, že si můžete koupit 2-3 porce kuřete v akci a než ho dojíte, bude v jiném supermarketu akce například na krůtu nebo taky na kuřecí. Tedy, choďte do obchodů, hledejte výhodné nabídky, ale nestaňte se jejich otrokem.

Doplňky stravy

Věčné téma. Někteří se bez nich neobejdou, někteří je proklínají. Podstatou je najít takové, které mají pro náš cíl vhodné funkce. 

Samozřejmostí by měly být, jak já říkám, pevné doplňky, tedy multivitaminy, minerály, případně kloubní výživa a podobně. Tělo v režimu zvýšené zátěže spotřebovává mnohem více látek a dodat je by znamenalo jíst denně tunu ovoce, vnitřností a podobně, chroupat přímo kameny atd. Zejména doporučuji kloubní výživu, protože při redukci váhy se příliš masa obsahujícího želatinu nekonzumuje (sulc a podobně), proto vás uměla dodaná výživa může ochránit před mnoha nepříjemnostmi.

Zřejmě nejrozšířenějšími suplementy jsou proteinové přípravky ve formě prášku. Pro náš účel jsou velmi vhodné. Obsahují velké množství velmi kvalitních proteinů a málo sacharidů. Jejich použití je téměř nezbytné, pokud to myslíte s redukcí vážně. Vybrat správný protein je však celkem kumšt. Univerzální rada zní vybírat podle druhu a obsahu bílkovin, tedy syrovátkový a nad 70-80%. Při výběru si ještě všímejte způsobu výroby proteinu ze syrovátky, standardně naleznete koncentrát, izolát a hydrolyzát (vzestupně podle ceny i kvality), pro běžného uživatele bohatě vystačí koncentrát. Hlavní rozdíl mezi nimi je i malou nevýhodou při použití v redukci. Věda a technika v této oblasti pokročila hlavně směrem stravitelnosti. Hydrolyzovaná syrovátka se vyznačuje až neuvěřitelnou stravitelností, což může ve výsledku kontraproduktivní, za deset minut máte zase hlad. Co do užívání bych tedy, ve dnech tréninku - na dopolední svačinu tvaroh, na odpolední protein (samozřejmě opačně pokud trénujete dopoledne) a ve dnech volna na obě svačiny tvaroh nebo tvaroh a protein, podle toho na co máte chuť. Důvodem proč to tak doporučuji je, že tvaroh má dlouhou dobu stravitelnosti, zasytí vás tedy i na několik hodin, zatímco protein se hodí po tréninku kvůli lepší vstřebatelnosti.

Dále zauvažujte nad investicí do aminokyselin. Standardně ve formě tablet známé pod názvem BCAA. Obsahují esenciální aminokyseliny, které tělo neumí samo vytvořit a účinně napomáhají ochránit svalovou hmotu.

Naopak se vyhněte gainerům. Gainer by se dal velmi volně přeložit jako nabírač, a to asi nechcete, alespoň prozatím ne.

Samostatnou kapitolou jsou spalovače tuku. O jejich účinnosti nejsem přesvědčen. Sám jsem jich pár vyzkoušel a pozoroval jsem spíš, že fungují jako placebo. Takže doporučuji vyzkoušet, možná fungují alespoň jako psychická berlička.

A o superpotravinách a energetické hodnotě a možná ještě o něčem zase příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat