úterý 8. prosince 2015

Recept #2

Čočkovo-čočkové plac(ič)ky

(Nemám rád zdrobněliny)

Při dnešním (vege) receptu využijeme všechnu čočku, která se nám válí po kuchyni.

Sice nevím, jak moc velcí čočkoví fanatici jste, ale každému modernímu, mladému, krásnému a vyrovnanému člověku by se doma měly válet alespoň dva druhy čočky - zelená a červená. Dnes si ukážeme co dělat, pokud máte neodolatelnou, ba přímo až vražednou chuť na čočku, ale myslíte si, že jí máte málo, a tak zoufale běháte po kuchyni, díváte se střídavě do jednoho pytlíku, pak do druhého a zase znova... Dneškem tyto starosti končí, uděláme něco, co ještě nikdy nikdo neudělal, smícháme čočku!

Je to tak. Teď si možná říkáte, jak to udělám. No jasně, v jednom hrnci uvařím jednu, v druhém druhou a co je na tom jako super. Co jsem? To si myslíte, že budu špinit tolik nádobí? Uděláme to pěkně v jednom hrnci.

Ale jak? Vždyť jste přece zvyklí zelenou čočku namáčet nebo alespoň hodinu vařit, zatímco červená čočka je za chvíli hotová. Nic takového, žádné namáčení, žádné vaření jak ponožky, pěkně rychle. Zelenou čočku prostě dejte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Po zavaření počkejte pár minut a přidejte červenou čočku a je to. 





Nesolte, nepepřete, přidejte pouze rozpůlený stroužek česneku, který čočku (čočky) krásně provoní.

Stroužek!


Čočku(y) vařte jako rýži, to znamená, že dejte jenom přiměřeně vody, spíš míň než víc (pak dolejete). Vařte 15-20 minut, přesypte do mísy a nechte vychladnout, pokud zbyla v čočce nějaká voda, tak se nic neděje, vsákne se. 




Po nějaké té hodince se můžete pustit do dalšího vaření. Na řadě je super tajná přísada, která nebyla zmíněna v názvu - mrkev. Ano obyčejná mrkev.

Vlevo - nahrubo, vpravo - najemno

 Připravte si tři, oškrábejte je a nastrouhejte. Dvě na hrubém struhadle (viz obrázek) a jednu na nejjemnějším struhadle (nemám obrázek). Nahrubo nastrouhané mrkve přidejte k čočce (čočkám) a okořeňte solí pepřem a kari, které jde velmi dobře k mrkvi. 

Hrubé struhadlo - detail

Pokud nejste vegan, tak do směsi vražte jedno vajco. Pokud jste vegan, tak nevím, co používáte jako náhražku, ale možná to bude držet pohromadě i bez vajíčka. A zasypte moukou. Já jsem použil po trošce od tří druhů, které jsem doma našel - tedy klasickou hladkou pšeničnou, hladkou špaldovou a celozrnou žitnou - od každé asi polévkovou lžíci. 

Rozehřejte troubu na max a připravte si plech s pečícím papírem. Vytvarujte placky asi 10 cm v průměru (mně jich vyšlo pět) a hoďte do trouby.

Ten papír není špinavý

A teď by mohl být konec, ale není. Protože placky plácá každé dítě na pískovišti, tak dáme našemu jídlu nějakou přidanou hodnotu. Někomu se můžou zdát placky při konzumaci trochu suché, proto si uděláme omáčku, jejíž roli bude plnit mrkvová redukce. Ano, teď využijete najemno nastrouhanou mrkev. Do kastrůlku dejte asi polévkovou lžíci másla (vegani oleje, ale nebude to ono). Mezitím si nadrobno posekejte pár zelených oliv a přidejte k mrkvi, skvěle jí okyselí. Osolte, opepřete, přidejte tymián (dodá svěžest) a kari (už jsem psal). Mrkev s přísadami dejte na chvíli orestovat na máslo. Poté přidejte: pokud jste gurmán, tak trochu bílého vína; pokud nejste gurmán, tak vodu. Směs pomalu redukujte až do fáze, kdy bude na dně rendlíku pouze malá vrstva tekutiny, pak vypněte teplo a přikryjte. 



Mezitím nezapomeňte na placky. Protože mají tmavou barvu, těžko je budete péct do hněda. Místo očního pozorování do nich raději dloubněte prstem, až budou tuhé a pružné, tak jsou. 

A nyní už ta vysněná část. Ne, není to jejich konzumace, nýbrž jejich aranžovaní, focení a postování. Takže jak si všechno toto odbydete, tak Vám přeji dobrou chuť při konzumaci studených čočkovo-čočkových plac(ič)ek.


A na úplný závěr, protože předstíráme, že je to fitness jídlo, tak si spočítáme makra. Nebojte spočítám je za Vás, i když nutno podotknout, že já jsem měl sloní porci, která by klidně vystačila pro dva.


A nemůžu Vás ochudit o celkový souhrn surovin, váhy berte s nadhledem, 3 placky na porci musí stačit, já jich měl 5.



Tak zatím.

Žádné komentáře:

Okomentovat